Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


120,Egyiptomi magyar nyelvemlék 15 Nílus úrnője

 Honnan a Nílus áradása?

Az istennek égi és földi házain kívül, ahol hogy úgy mondjuk állandóan tartózkodott, alkalmi lakóhelyei is voltak. Ilyenek elsősorban a természeti jelenségek, amelyekben az isten valamilyen személyét képzelték el, amely ott a mozgást okozza.

 

merit--hapi-phile-temploma.jpg(A Nílus vize  a forrrásától ered. Phile templomában van a lelet. Hapi és Merit néven ismerik. De ki ő?)

Fentről lefelé olvasva a képírást: Hap= Hab Úr-Nő kígyók: UreUS 2-többesszám jele= Úrősök. Látjuk a VIZÉT, karjai adó helyzetben: Karokkal adja.

Összeolvasva mai nyelvezetünkkel: Hab-úrnő az ősurak vizét karjaival adja. (A képírás olvasatát én publikáltam először 2011-szept.16. Az olvasata szabadon bemutatható "Kissúrék rovás lelet gyűjteménye és megfejtései " megjegyzéssel.)

 

Ezek az alkalmi lakóhelyek azonban nem a napisten lakóhelyei voltak, hanem a régi termékenységi istené, aki mint tevő ezt a parcellát a napisten győzelme után is megtartotta magának és a természeti jelenségek magyarázatára szolgált.

 

merit-2.jpg

 

Egyik ilyen példa szerint a Nílus időszakonként azért árad ki, mert vizét egy titkos isteni személy, név szerint MERIT, kimeregeti. Közelebbről megvizsgálva a szóbanforgó képet, amely nőt ábrázol merítésre tartott karral, észrevesszük, hogy az egyiptológusok olvasása hiányos. Beírtam az írásjelekhez az összeolvasandó szótagokat:

 

merit-1.jpg

 

A kép írásjeleit rendre elolvasva, így áll a dolog: a két párhuzamos vonal közé írt írásjelek:

Me-Ri-Ti, alatta HAP= Hab, a két párhuzamos pedig a 2 számot írja =többesszámban olvasom, tehát együtt: Meríti habokat.

E szöveghez hozzá kell azonban olvasni azt a részt is, ami képírással van írva: az istennő fején látható KHA szimbólumot, az emberi arcot RA, majd a feltűnő helyzetben tartott kart KAR (R/L: KAL). Ezeket az elemeket az előbbi szöveg elé illesztve, az istennő tevékenységére ezt kapjuk:

Karokkal meríti habokat.. Ezzel meg lett magyarázva a Nílus áradásának az oka.

(Felhasznált irodalom: Dr. Baráth Tibor: A magyar népek őstörténete, és a Magyarságtudományi Intézet szabadon bemutatható és felhasználható művei, képek forrása internet szabadon bemutatható képei.)

2011-szept.-16.