Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


130,Egyiptomi magyar nyelvemlék 18 Isteni megbízás

A KIRÁLYOK TRÓNNEVEI ÉS URALKODÓI CÍMEI

Az egyiptomi királyok trónneveiket akként választották meg, hogy abban az isteni megbízatás kifejezésre jusson.

Ezért a trónnév rendszerint az isten valamelyik nevét foglalta magában: Úr, Mén, Magar, Tudó, Szem- úr, Napúr, amihez hozzáfűzték a helyettességet kifejező szavak egyikét Képe, Mása, Színe, Árnyéka. Így keletkeztek az ilyen összetett trónnevek, mint Ra-mása, Ra-méne, Ra-képe, Tudó-mása, Tudó- méne, Tudó-képe Tudónak-a-mérve, Magyar-színe és hasonlók, amiket a magyarul nem értő tudósok átírásában is könnyű felismerni. A trónnevek tehát értelemmel bírnak, mindegyikük egy-egy rövid mondat. Ez utóbbi mozzanatot az egyiptológusok is tudják, de a nevek jelentését természetesen nem képesek felfogni (DesRoches N. C.: Tutenkamen. Life and death of pharaoh. New York.1956. 101.old).

 

Az alábbiakban idézünk néhány trónnevet abban a formában, amint a kézikönyvekben találjuk és szükség esetén a helyes olvasást mai helyes írásunkkal megismételjük.

 A képen: Tutmose = Tudó-mása.

e-33-tutmose.jpg

 I Thotmesz fáraó magyar szövege (katt az aláhúzottra).

II Thotmesz magyar szövege (katt.)

III Thotmesz magyar szövege (katt).

 Az Isten Úr, Ra nevének ~ más elemmel való összekapcsolására az egyik legjellemzőbb példa a híres Ramses név, amit a XII. dinasztia számos királya viselt. A nevet író három hieroglifát így oldják fel a tudósok: RA-MES-ES.

Az írásjelek pontosabb olvasása Ra-Má-Sa vagy még inkább UR-MÁ-Sa. Alátámasztja nézetünket az a tény is, hogy a hetita forrásokban a szóban forgó király nevét következetesen ~Ramás~ alakban találjuk.

 A nevet Mezopotámiában is úgy olvasták, mint mi mondjuk, mer ugyanez a trónnév ott is használatos volt és ábécésen így írják át: RI-MUS:- Ramás-. RI-MS-IN: Ramás hon és NA-RA-MS-IN:- Nagyúrmás hon.

 A képen 2. Ramszesz= Ra+mása = Úr+mása

ramses-2-hieroglifakkal.jpg

 

Felhasznált irodalom: Dr. Baráth Tibor: A magyar népek őstörténete, és a Magyarságtudományi Intézet szabadon bemutatható és felhasználható művei, képek forrása internet szabadon bemutatható képei.)

 

2011-szept.-19.

I Ramszesz magyar szövege (katt.)

II Ramszesz magyar szövege (katt.)

Van e olyan nép, akinek ennyi írásos ősi szövege van, mint a magyar népnek?

2012-08-05.