Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


136,Egyiptomi magyar nyelvemlék 23 Ezüst úrős

Királycímek és az Ezüst ősúr = II Ramszesz

 

Ha az uralkodó valamelyik magyar nyelvű népcsoporthoz magát közelebb állónak érezte, vele való kapcsolatát címében kifejezésre juttathatta.

 

 

e-44-amanhotep-kori-tegely.jpg

 

Amenhotep = A Mén-Atya korából való tégely, 3 kartussal= keretessel.

Észak-Egyiptom egyik királya például a következő kartust használta: egy Úr karika (ER, IR), ami N írásjelen (áN) áll, azután a szarvas-fejjel írt Ősúr (USR) következik, majd eS és UR s végül a kartus URA részlege. Ebben az USR és eSUR ugyanazt a szót írja, tehát többes számmal olvassuk: USUR.ak. A cím tehát ER-áN USUR.ak URA: ~Eráni ősurak ura-.. Irán, Erán neve sokszor előfordul az egyiptomi iratokban, mint a Halottak Könyvével kapcsolatban is észlelhettük; úgy látszik az észak-egyiptomiak - a honik vagy hunok - jelentős részlege onnan származhatott.

 

e-47.jpg

 

 A dél-egyiptomi király, aki gyakran a 7. nemből eredt, magát ~A Mén-Nem 7- urának írta.

A felsorolt kifejezéseket áttekintve láthatjuk, hogy az Őshazában, vagy legalábbis a Nílus völgyében, az uralkodókat hivatalosan háromféle minőségükben szokták megjelölni.

 

 Először megmondták, hogy ők Istentől származnak, annak földi helyettesei, azután megnevezték az uralmuk alatt álló országokat, végül megmondták az uralmuk alá tartozó népek nevét.

 

 A teljes ősmagyar királyi címre négy példát idézünk.

 1. Ra mása, Égita ura, Magyar népek ura;

 2. A Mindentudó képe, Két úrszék (trón, ebből lett a mai ország): Setéthon és Bothon ura, Sokak ura;

 3. Istentől eredt Magúr, király úrszéke (országa), Mindenki ura;

4. Ra méne, Két Ta ura, A Mén-nem hét ura.

A teljes titulus egy-két fontos változatát más vonatkozásban, alkalomadtán adjuk.

Kisebb jelentőségű szövegekben, magánfeljegyzésekben, vagy különleges célra szolgáló iratokban e megszokott címektől eltérő királymegjelöléseket is találunk. De ezek, mint szövegükből világosan megállapítható, nem a királyi kancellária alkotásai voltak.

 

 

ramses-2-abu-simbel.jpg

II.Ramses, Abu-Szimbel

 

 

II. Ramás( Ramszesz) királyt például, aki hatvanöt évig uralkodott, Kr. e. 1298-tól Kr. e. 1232-ig,

ezüstösen csillogó hajáról

S-ESOST-R-IS és S-EZUST-UIRI: Az Ezüst Úrős becenévvel illeték.

 

ramses-osz-haja.jpg

Valóban a képen 2.Ramszesz = Ra-mása az Ezüst ősúr múmiájáról készült fotón látjuk az ősz-ezüst hajszálakat! Egy átlagos mai magyar nagypapa arca, sokezer évvel ezelőttről.

 

 Amikor aztán a király koporsóját a tudósok feltárták és múmiáját megvizsgálták, a közel 100 évet élt uralkodó koponyája körül megpillantották ezüstösen csillogó ősz haját (Maspero G.: History of Egypt, Caldea, Syria, Babilonia and Assyria. London V 250, 245 sk). A leírt név és a tudományos megállapítás között az összefüggés világos, de ezt csak magyar ember veheti észre.

 

Felhasznált irodalom: Dr. Baráth Tibor: A magyar népek őstörténete, és a Magyarságtudományi Intézet szabadon bemutatható és felhasználható művei, képek forrása internet szabadon bemutatható képei.)

2011-szept.-22.