Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


239,Egyiptomi magyar nyelvemlék 27 1. Ramszesz

1 Ramszesz = Szudán (Sütő+hon) ura, ÚR+mén,  a Feketék ura

1 Ramszeszről a lexikonban (Katt az aláhúzottra.)

 A rendelkezésünkre álló példák közül ezúttal csak egyet idézünk, I. Ramás király uralkodói címét. Ez a király trónra lépését (Kr. e, kb. 1304) megelőzőleg az akkor már meghódított Núbia kormányzója volt s trónnevei közt utóbb is viselte a 'feketék ura' címet. Vonatkozó dupla kartusát = keretesét:

 

beolvasas0004.jpg


 így olvassuk: RA-MÁ-SA SZUDAN URA;( Dr. Baráth Tibor szerint.)

  Olvasatom szerint: Úr+mása, sütő-hon magyar ura.

 A másik titulusa:

 

beolvasas0005.jpg


 RA-MÉNE PEKH-T.ék URA:
  Együtt olvasva:  'Ramás Szudán ura, Ramén (a) Feketék ura'.(Dr. B.T. úr szerint.)

Olvasatom szerint: Úr-méne, az állat párduc lehet, mert az fekete a két t-vel többes számban olvassuk, az úr keretben van:

Úr-méne feketék-ura. A két olvasat magyar értelme szerint azonos.

 A kartusban= keretesben előforduló írásjeleket megelőző leleteknél már megmagyaráztuk.

A négyzet az öt vonallal a MÉN jele. A most felbukkanó leopárdfejet, a fekete emberek szimbolikus állatát most látjuk először.
De ez is jól ismert és nyilvántartott jel: a PEKH, PEKHTY hangcsoport hordozója.

Az írásjelek közt szereplő két T itt a többes számot jelzi, olvasása, tehát 'T.ék'. A szókezdő régi P viszont lágyulás után (P/F) hangzik ma F-nek, ezért mondunk Pekete helyett Feketét.

 A név és cím tehát ezúttal is pontosan, szabályosan és hibátlanul olvasható magyarul. Ramás király kartusát a nem-magyar tudósok is olvassák, de a név jelentését nem tudják megállapítani.

 A 'Feketék ura' címet ők Pekh-T-eT-Ra alakban adják, vagyis ott akadnak el, ahol többes számot kellene alkalmazni (T+TT.ék) és ahol a magyar hangtörténet egyik alapvető jelenségét (P/F) is ismerni kellene. Eredményük azonban így is hasznos, mert segíti meggyőzni az olvasót a magyar átírás hiteles voltáról.

 


2012-január-10.
(Felhasznált irodalom: Dr. Baráth Tibor: A magyar népek őstörténete, és a Magyarságtudományi Intézet szabadon bemutatható és felhasználható művei, képek forrása internet szabadon bemutatható képei.)