Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


249,Egyiptomi magyar nyelvemlék 37 Jószágok gulyása

Egyiptomi magyar nyelvemlék: Jószágok gulyása

 

beolvasas0016.jpg

 

Nézzük a jeleket:                        UR SZí-Ne, Me-Z-E-JI U-T-aS-oK, AJ-U-SZ-aK.ok 

 

beolvasas0020.jpg

(mondat vége: Gu -já(t)-sa és az értelemhatározó, úr jel.

 

Úr színe (vagyis alkalmazott), 'Mezei utasok, a jószágok gulyása'. E szövegek szerint a Mezeiek valóban mezőkről származtak, Egyiptomban is mezőkön foglalatoskodtak, vízellenőrök, csőszök és pásztorok voltak.

 

A mezei kusokkal kapcsolatban helyesen állapították meg a kutatók, hogy a nevükben szereplő Mező szó eredetileg földrajzi fogalom, tehát bizonyos fajta földet jelent. Következőleg az egyiptomi írnokok nem tévedtek, amikor ugyanezt a szót nemcsak a délen élő, illetőleg délről jövő bevándorlókra alkalmazták, hanem azokra is, akik a Nílus deltájától nyugatra, a líbiai mezőkön éltek, illetve ezekről a mezőkről szivárogtak be Egyiptomba.

 

Nevüket itt némi eltéréssel, az észak-egyiptomi szokásnak megfelelően, Me-Se-US, 'Mezős' alakban írták.

 

beolvasas0021.jpg

Me+ző+s Úr

 

 Amit az egyiptológusok angolosan Me-Shw-Esh grafikával tolmácsolnak.

Ennek a névnek hieroglifikus lejegyzését is sokfelé látjuk (Gardiner Alan H. Ancient Egyptian onomastica. Oxford, 1968, csillagos lapok 74, 114, 116, és 119-121.old ) és a vonatkozó anyagból kiemeltük az

  bemutatott tehenes részletet:

 

beolvasas0023.jpg

 

Te +He +Ne + Ket  Vi + gyAz- SZak.

Ez a magyar nyelvű szöveg a líbiai mezősökről azt mondja: Te-He-Ne-KET U-I-Da-SZAK, 'Teheneket vigyázzák'.

 

Amikor a líbiai mezőkről eredő emberek sikeresen bejutottak ÉGI-TA = Egyiptom városaiba és ott egy kis jólétre is szert tettek - Gardiner prof. jól megfigyelte - igyekeztek Mezős nevüket minél hamarabb levetni és a jobban hangzó "Úr" névvel felcserélni (Gardiner Alan H. Ancient Egyptian onomastica. Oxford, 1968, I csillagos 120.old. ) .

2012-01-19

(Felhasznált irodalom: Dr. Baráth Tibor: A magyar népek őstörténete, és a Magyarságtudományi Intézet szabadon bemutatható művei. Képek az internet szabadon bemutatható képei.) A jelek hangzós átírásai szabadon bemutathatók a honlapra való hivatkozással.