Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


258,Egyiptomi magyar nyelvemlék 46 Napotthon

A második tartomány a N-A-P-x-oT-(H)ON, 'Napotthon' volt

 

 

beolvasas0026.jpg

 

(Olvasata: Napotthon.)

 

 amely Núbiát, vagyis a második és negyedik kőtorlasz közé eső völgyszakaszt jelentette, a sivatag felé eső aranybányákkal együtt.

 

 A névben az x-szel jelölt helyen az EPIT 'épít, épület' fogalomhatározó áll, amit nem olvastunk bele a névbe. Napotthon alatt eredetileg ugyanis csak a Napistennek szentelt várost értették és annak értelemhatározója volt a sok épület jelzése.

 

 Utóbb így hívták a tartományt is, de akkor a főváros nevéhez illesztették még a nagyobb területet jelentő 'otthon' értelemhatározót is. Nevezték e tartományt 'Napi Tanak' is, vagyis Napföldnek, Nap-országnak s ebből keletkezett a Napata és a Núbia név.

(Kállai Ferenc: A pogány magyarok vallása  New York, 1971. 286-296.old elmodja:)

Núbia jelentése Napföld volt, a Noba-hegyek jelentése Naphegyek.

 

Napata elsősorban vallási központ és papi város volt. Amíg ott székelt a menekült thébai pap-király, addig az volt az egész Fekete- Magyarország fővárosa. Ebbeli szerepét a Kr. e. 4. század közepén vesztette el, amikor a vezetés átkerült a katonai jellegű harmadik tartományba, Magáriába és annak fejedelmei szolgáltatták az országos dinasztiát.  

 

2012-01-24.(Felhasznált irodalom: Dr. Baráth Tibor: A magyar népek őstörténete, és a Magyarságtudományi Intézet szabadon bemutatható művei. Képek az internet szabadon bemutatható képei.) A jelek hangzós átírásai szabadon bemutathatók a honlapra való hivatkozással.