Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


31,A nagyszentmiklósi kincsek 6. Róka, hun király neve

 

A nagyszentmiklósi kincsek 6. Róka, hun király neve

roka-kiraly-talcaja.jpg

 

1, A nagyszentmiklósi kincseken ott van az indás díszítés. Az egymásba fűzött indák a hunok nevét írják, rovás betűkkel, 10-szer, 100-szor, összekapcsolódnak. A népművészetünk alapjai itt kezdődhettek…

Az alapmotívum mindig két, egymásnak háttal rovott félkörből áll: )( = uN-Ni = Huni szót írják. Ezt vízszintes jel köti össze ami lehet 1. sorszám, Egy, Égi hangcsoport. Kör alak a mintázatban urat jelent.

Összeolvasva: Huni-egi- ura= Huni ágak ura= Hunok ura jelentést kapjuk.

Ki a hunok ura?

Akinek a szimbóluma a tálca közepén van. Ha ez róka, akkor az Attila elött élt RÚGA= RÓKA hun király tálcáját láthatjuk. (B.T. úr Montreal szerint Róka király tálcáját látjuk.) Megpróbáltam a rendelkezésünkre álló kép írásjelekből álló rajzát, annak magyar rovásjeleit felismerni, és elolvasni.

 Bizonyára több információt is hordoz a kép, melyet jelen tudásunkkal még nem értelmeztünk. Folytatás lejjebb a  lapon…

 

ruga---roka-hun-kiraly.jpg

 

Róka=Rúga hun király

 

roka-kiraly-1.jpg

 

2, Nagyszentmiklósi arany tálca Róka király tálcája?

Szerintem írásjelekből áll a tálca közepén levő állat képe.

 

Sorszámoztam a képen az olvasás menetét. Ha értelmes magyar hangokból áll, és a rovás szabályai szerint olvasom, akkor magyar nyelvű a lelet. Az írás nyelvújítás elötti, ahogy ejtjük, úgy írjuk, amolyan vidékies mai stílusra gonoljanak.

1, Homlokán N bal füle K. Két fül között kis vonal régi rovás R. NKR= Na+Ki+Rá = Nagy KiRály.

2,Orra belső vonala rovás R a rombusz alak K vele egy vonalban a szeme ÚR:

 R+Ka ÚR= RóKa Úr ( megtaláltuk a nevét).

3, Állkapocs alatti összerovás: A háromszög feletti vonaltól lefelé az írásjelek, jobb mancs kanyarjáig:

 Ki iT e N Va N= Ki itten van.

4, Kezében levő indák belülről előre, nagy kanyar: ÚR, nagy ív N, egy háromszögbe fut K, folytatása fel N mellette az ék háromszöge K= Ur+uN+K+Na+K= Urunknak.

5, Első kéz íve elölről a törzs felé N beugró szöglet V egyenes SZ a könyök két oldali határvonalai rombusz K:

 Ne+V+eSZ+ük= nevezzük.

6, Lábánál a csizma előtti dupla jel US-ÚR = ŐS ÚR Csizmás lábán kötés van, az is írásjelekből áll. Láb felső kanyarja N a lábon van ezért= LÁBÁN. Ék alakú sebek, régiesen set-ek, amit nyíl vagy lándzsa hadi sérülése okozhatott. SeB Van= sebek vannak.

7,Farkától lefelé a jól olvasható jelek: Us-Ten= Isten, NéPüNK vagy NaPuNK

8,NéP lába mögötti indák ÉLeTéN

Összeolvasva: Isten napunk a nép életén…

9, Faroktól háta vonala a jobb fül jeléig: UR aL Ko(dik) fül NP összerovása: NéPén= …uralkodik népén.

És a Róka király mintájából a Napkorongból sugarak jönnek ki. Az indás díszítés sokszor ismétli a cserkészliliommal: Egy az Isten, a hungarok ura. Minket, magyarokat külföldön ma is hunoknak, Hungáriának neveznek, H betű van az autók jelzésein, rendszámtábláin.

 

roka-kiraly-2.jpg

 

Rovás lelet, Nagyszentmiklósi arany tálca Róka 3:  A nagyszentmiklósi kincseken ott van az indás díszítés. Az egymásba fűzött indák a hunok nevét írják, rovás betűkkel, 10-szer, 100-szor, összekapcsolódnak. A népművészetünk alapjai itt kezdődhettek…

Az alapmotívum mindig két, egymásnak háttal rovott félkörből áll: )( = uN-Ni = Huni szót írják. Ezt vízszintes jel köti össze ami lehet 1. sorszám, Egy, Égi hangcsoport. Kör alak a mintázatban urat jelent.

Összeolvasva: Huni-egi- ura= Huni ágak ura= Hunok ura jelentést kapjuk.

 

ruga-talcaja.jpg

 

Róka király mintájából a Napkorongból sugarak jönnek ki. Az indás díszítés sokszor ismétli a cserkészliliommal: Egy az Isten, a hungarok ura. Minket, magyarokat külföldön ma is hunoknak ismernek, országunkat Hungáriának nevezik, H betű van az autók jelzésein, rendszámtábláin.

 

 

 

 

 A leletet ebben az értelmezésben mi olvastuk először: 2011-01-28. Mivel a lelet nemzeti és magyar kincs, az olvasata is szabadon terjeszthető, " Kissúrék rovás olvasatai" megjelöléssel.

 

 Ingyen kaptátok, ingyen is adjátok...

Filmajánló

Szántai Lajos - Attila király hármas koporsója

 Értékes írások a magyarságkutatásról, katt az aláhúzottra.