Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


64,Etiópia, magyar nyelven írt kőoszlop

Magyar nyelvű rovás lelet, Etióp magyar nyelvű kőoszlop

Matara faluból

1, Déra (Derű) és Asmara között van Matara ( Magyar+úr) nevű falu.
 Határában egy mezőn 6m magas kőoszlopot találtak.( Baráth T. Montreal ismertette először.) A Csillagösvényen honlapon Csaba vezér egy nagyon jó javított bemutatót írt róla. Én mindkettőt felhasználtam, és utánanéztem, tényleg Etiópiában, Haboshonban, magyar nyelven írták-e a szöveget. Ha minden betűt felhasználtunk, és magyar nyelven értelmes szöveget találtunk, ott magyarok éltek, és a síremlékeinknél, köztéri szobrainknál, nagyobb emlékművet állítottak.


Nézzük először a kő tetején levő képírást:
Felül szem, az isten jelképe, alatta kör, telehold, alatta félhold.

Összeolvasva B.T. úr szerint:
LÁT az ÉLŐ RA. 

 

matara--kep.jpg

A szem:Lát

A kör: ÉLő

A félhold: Ra

A képírás logikus: Isten mindent lát, éjjel és nappal. Isten őrzi a mezőt. Ez egy vallásos környezetben élő népnek erős figyelmeztetés. Én így olvasnám: LÁT AZ ÉLŐ ÚR (Isten).

2, Négysoros szöveget találunk, magyar –haboshoni rovásírással. Csaba úr is olvasta, ismertette, és is utána néztem, kiválóan olvasható magyar szöveg, i.e. 1000-500 között írhatták.

 

matara--etiop-oszlop.gif

Itt a rovásírás alá a mai latin betűs írás megfelelőjét ismertetem, valóban magyarul írt szöveg:

 

matara-kooszlopa.jpg

rovás lelet, Etióp magyar nyelvű kőoszlop 3

Matara falu magyar lelete összeolvasva:
képírás: Lát az Élő Ra (Isten)
rovásírás:

 

matara-1.jpg
 

 

Szemével látja az égből.

 

matara-2.jpg
 

Igaz jele be van vájva, szeme piros.

 

 

matara-3.jpg
 

Mezőt éjjel védi.

 

 

matara-4.jpg


Előd neje vájta be lányával.

 

A keresztény korban is szokás szentek szobrait, útszéli kereszteket Isten tiszteletére állítani, ráírva néhány üzenetet, és hogy kik állíttatták.

 

matara--etop-kooszlop-kepe.jpg

 

A képre kattintva, felnagyítva minden eddig ismertetett adat jól látható. Köszönöm a képet. A Csillagösvényen c honlapon Csaba úr nagyon szép elemzését olvashatják.

 

 2011-05-23.

A magyarok titkos története, katt a cikkre.

"Elöljáróban gyötrelmes kérdéseket kell felvetnünk:
MI TÖRTÉNT VELÜNK MAGYAROKKAL? MI TÖRTÉNT? LEGELŐBB EZT KELLENE MEGTUDNUNK. HOL TÖRT MEG A RÉGI MAGYARSÁG ÉLETEREJE, LENDÜLETE, HATALMA? HOL ROPPANT MEG A MAGYARSÁG GERINCE? HOL VESZTETTÜNK UTAT? UTAT TÉVESZTETTÜNK? ELTÉVELYEDTÜNK? HOL TÉRTÜNK A VÉGZET, A PUSZTULÁS ÚTJÁRA? MIKOR? MIKÉPPEN? ÉS MI ÁLTAL? MIÉRT ZUHANUNK EZER ÉV ÓTA MIND MÉLYEBBRE ÉS MÉLYEBBRE SZAKADÉKBÓL SZAKADÉKBA? MIÉRT FOGY SZAKADATLANUL LÉLEKSZÁMUNK? MIÉRT APRÍTJÁK, DARABOLJÁK EZER ÉV ÓTA ŐSI FELSÉGTERÜLETEINKET? MIÉRT PUSZTULT KI — ÉS PUSZTUL MA IS — NÉPÜNK ÓRIÁS, HAJDANTA SZÍNMAGYAR TERÜLETEKRŐL?" idézet a cikkből.